Stora motorsporttävlingar

Liksom de flesta andra sporter så finns det inom de olika motorsporterna några riktiga pärlor bland tävlingar, att jämföra med tennisens och golfens grand slams. Har du beslutat dig för att se en stor motorsporttävling i livet, så kommer du här att få veta vilka du bör välja bland!

Formel 1 i Monaco

Tunneln i Monacos Grand Prix

Att se formel 1-seriens pärla, Monacos Grand Prix, det är kanske den allra häftigaste av biltävlingar du kan uppleva här i världen. Tävlingen hålls i Monte Carlo i Monaco. Det som är extra speciellt med denna tävling är att den hålls inne i staden och körs utan omvändningar på allmän väg. Detta gör att den ofta också är ansedd som ett av de allra svåraste billoppen i världen. Det är också den enda formel 1-tävlingen som har en tunnel. Låter det intressant?  Ta en titt hos gosporttravel.com för resor och biljetter till tävlingen – du kommer inte att bli besviken. Monaco och den franska sydkusten är för övrigt ett fantastiskt resmål i övrigt också.

Indy 500

Indianapolis 500 är vad förkortningen Indy 500 betyder. Detta är kanske den enskilt största motorsporttävlingen i världen. Tävlingen körs egentligen över tre veckor, men själva loppet hålls på det man i USA kallar för Memorial Day, en nationell helgdag som hålls för att hedra alla som dött när det stridit för USA i krig. Denna dag medelst tävling hålls den sista måndagen i maj. Tävlingen brukar ta ungefär tre timmar, men det är helt beroende på hur många incidenter som sker – och dom brukar ske. Bilarna kör inför de cirka 400 000 åskådarna i över 300 kilometer i timmen och man är 33 till antalet som kvalar in och får starta.

Totalt sedan loppets första start, är det bara personer från nio länder som traditionsenligt fått skåla med den enorma mjölkflaskan som man som vinnare istället för champagne får. En av dessa är svensken Kenny Bräck, som lyckades med bravaden i 1999-års lopp. Hur det såg ut kan ni se här nedanför.

Le Mans 24-timmars

24 heures du Mans är precis som det låter en racingtävling som körs under ett helt dygn. Tävlingen hålls på Circuit de la Sarthe i nordvästra Frankrike. Tävlingen går i korta drag ut på att tre förare turas om att under 24 timmar köra så många varv runt banan som det bara är möjligt. Det ekipage som efter 24 timmar har kört den längsta distansen har sedermera också vunnit. Vinnarna i 2012 års lopp körde i den bisarra snitthastigheten 214 kilometer i timmen, över 510 mil!

Daytona 500

Daytona 500 är en 805 km långt NASCAR-event i serien Sprint Cup som hålls varje år på Daytona International Speedway i Daytona Beach, Florida. Eventet hölls för första gången 1959 och har sedan 1982 varit öppningsracet för nya säsonger. Daytona 500 har länge ansetts vara den viktigaste och mest prestigefyllda racet i NASCARs kalender. Mästerskapspoäng som utdelas under detta race är likt vilket annat NASCAR-event som helst. Daytona 500 har ända sedan 1995 haft högre tittarsiffror än något annat event i motorsport i USA, de övertog då första platsen från Indianapolis 500 som dock fortfarande har fler internationella tittare och fysiska besökare. Vinnaren av Daytona 500 får Harley J. Earl trofén och bilen ställs ut för alla att se, i samma skick som när den vann, i ett helt år på Daytona 500 Experience, ett museum och galleri som står bredvid Daytona International Speedway.

Category(s): Motorsport