Påminnelse: Vinterdäck

Oavsett om du är verksam inom motorsport eller ej så kommer här en påminnelse till alla bilförare om att byta till vinterdäck.

Dubbdäck

Lag om vinterdäck

Åtminstone i landets norra delar så har nu snön börjat att falla och graderna är mer ofta under nollan och därmed så börjar det också bli vinterväglag på våra vägar. Sett till lagen så behöver man inte ha vinterdäck förrän den första december, men det är förstås att föredra nu när väglaget är sämre.

Dubbdäck får användas mellan första oktober och femtonde april, så det är fullt tillåtet att byta däck redan innan den första december. Faktum är att det också är tillåtet innan det om det är, eller förväntas bli halt väglag inom den närmaste tiden. Som tur är så brukar det ju dock dröja ett tag till innan vintern kommit.

Tänk också på..

  • Att om du framför ett fordon med släp så måste även släpet ha vinterdäck på. 
  • Bästa däcken ska du alltid sätta bak.
  • Bara för att du anser dig vara en bra förare så ska du inte dröja med bytet till vinterdäck. Det är nämligen inte bara dubbarna som skiljer mellan sommar- och vinterdäck. Sommardäck har en annan gummiblandning än vinterdäck som gör att de blir hårdare och således har sämre grepp än vinterdäcken.
  • Kom ihåg att alltid förvara dina däck där det är svalt, torrt och mörkt. Då håller de sig bättre.
Category(s): Blogg