Dragracing

Dragracing går ut på att på snabbast tid köra en sträcka på; 1/4 engelsk mil 406 – 33 meter eller 1/8 engelsk mil – 201 meter. Denna sport kommer ursprungligen från USA och den första tävlingen som gick i Sverige var 1968. Dragracing kan utföras med många olika fordon så som bland annat bilar, motorcyklar och snöskotrar.

dragracing

Många tror att man måste vara vuxen för att köra dragracing men man får börja köra från och med att man fyllt 8 år. Sträckan som körs är helt rak och det gäller att ta sig från start till mål på snabbast tid. Det är alltid två fordon som tävlar mot varandra.  Här gäller det att få så snabb acceleration som möjligt och tiden mäts vid flera punkter under banan för att få en uppfattning om hur fort det går. De vanligaste mätpunkterna är; reaktionstid på 60 feet, 100 meter samt hastighet vid 100 meter, 201 meter och vid 402 meter. Tävlingarna brukar delas upp i olika race där man kvalar och tar sig vidare. En åker ut och en tar sig vidare från varje race.

Det svenska rekordet idag på ”Top Fuel Dragster” ligger på 4,8 sekunder över   1/4 engelsk mil med sluthastigheten 483 kilometer i timmen. För fler resultat kan du kolla in på Svenska Bilsportförbundets hemsida.

Några av de banor som finns i Sverige idag är:

  •  Tierp Arena i Tierp
  • Mantorp Park i Östergötland
  • Veidec Raceway i Malmö

Några av de olika bilklasserna som finns inom dragracing är Junior Dragster, Competition, Pro Modified och Pro Stock.

Category(s): Motorsport